GALÉRIA




English


ORSZÁGOK, KULTÚRÁK, TÖRTÉNELEM / Izrael, Szentföld, Palesztina / Zsidók / Peszach Mea Shearimban.Jeruzsálem

 1 [2] [3] [4]

   A Peszachi naptár

Ez az első Széder estét megelőző nap. Győződjünk meg arról, hogy eladtuk az összes kovászos ételünket és italunkat.
Sötétedés után homecoljunk. A kovászkeresés előtt mondjuk el   Peszahkor a vallásos zsidók kitakarítják a házukat, és eltávolítanak mindent ami kovászt tartalmaz. Minden kovászosat elégetne, ahogy mondják elégetjük a homecot. A homec égetése közben felolvasn    Férfiak és gyerekek, elégetik a chametzt. Mindent ami kovászt tartalmaz ilyenkor elégetnek, emlékezve az Úr parancsára. A tűz mellett közösen olvassák a Haggadát a zsidók megmenekülésének csodá
 Férfiak és gyerekek állnak a tűz mellett, olvasnak és emlékeznek közösen. A füst bántja a gyerekek szemét.                                                 Meá Sheárim születésnapjára.

A XIX. Század második felében egyre több zsidó család vándorolt , alijázott Palesztinába. Százak és százak érkeztek a Szentföldre, akiknek többsége Jeruzsálembe     Az ultraortodox hagyományoknak megfelelő ruhában apa és fia égetik a homecet Mea Shearimban a házuk elött. Közösen emlékeznek a zsidó nép csodálatos megmeneküléséről Egyiptomból. Ez a peszachi
  Férfiak, gyerekek közösen olvassák az zsidók megmenekülésének történetét, a Haggádát a zsidók csodálatos megmenekülését az egyiptomi rabszolgaságból.
A közös emlékezés a zsidó nép megmaradásának a   Öreg ortodox zsidó emlékeibe merülve áll Izrael Mea Shearim negyedében. Peszach ünnepe számára sok sok régi kedves emléket jelent.                Égetik Jeruzsálem ultraortodox zsidó negyedében a chametz-et. Minden ami kovászt tartalmaz.


Kapcsolod tmakrk

Mea Shearim ultra ortodox zsidó negyed
Heller-Benda.Önkéntes zsidó gettók népe2
Heller-Benda.Önkéntes zsidó gettók népe.1