Esszék, Kritikák
English                            Valóság és látomás

 

 

      Itt voltam néhány nappal ezelőtt a római Magyar Akadémián, amikor kicsomagolták Benda Iván Jeruzsálemet bemutató gyönyörű fotóit, és látni akartam mindet, az elsőtől az utolsóig. Ahogy most visszaidézem azokat a perceket, mintha kerestem volna valami különlegességet ezeken a képeken. Máig sem tudom igazán pontosan megfogalmazni, hogy mit. Talán ugyanazt, amit akkor kerestem, amikor Jeruzsálemben jártam: a hétköznapokban továbbélő évezredes szokásokat, mozdulatokat és viselkedési formákat, az olajfák, a kövek és templomok mozdulatlan valóságát, és persze felfedezni az ottani emberek arcán Jézus Krisztus rejtett vonásait.

      Ha két szóban kell jellemeznem e kiállítás képeit, akkor azt mondom: valóság és látomás.

      A fotóról sokan úgy vélekednek, hogy az egyszerűen a valóság hiteles lenyomata, és hogy a fotósnak nincs is más dolga, mint észrevenni azokat a helyzeteket, amelyek valami miatt megragadják, és egyszerűen lencsevégre kapni azokat. Ez talán igaz lehet egy-egy fotóra, de semmiképpen nem egy egész kiállítás válogatott képeire. Itt ugyanis sokkal többről van szó, itt a művész koncepciója érvényesül.

Benda Iván mintha megfogadta volna a költő felhívását: "az igazat mond, ne csak a valót". Ezeken a fotókon ő sem egyszerűen a valóság lenyomatait mutatja meg nekünk, hanem ezek a fotók elárulnak valamit a művész lelkéből is. Mit árulnak el? Azt, hogy igazságra, békére, nyugalomra, szeretetre, harmóniára törekszik. Képei ezt az üzenetet hordozzák. Szemet nyitogatnak, látásmódot adnak, tisztítanak, nevelnek, az igazról és a valóról tanítanak, mint a költő.

      A valóságnak ez a művészi bemutatása tehát egyúttal látomás is. Látomás arról a Jeruzsálemről, amelyben béke van, amelyben a népek és vallások egymás kölcsönös megbecsülésében, tiszteletében és szeretetében élnek békében egymás mellett.

      Nem tudom a jövőben úgy olvasni a Biblia utolsó lapjain a mennyei Jeruzsálem leírásáról szóló prófétai sorokat, hogy közben fel ne idézném azt a valóságot és látomást, amelyet Benda Iván Jeruzsálemről készült fotói jelentenek. A Jelenések könyve így mutatja be a mennyei Jeruzsálemet: (Jel 21,1-5a.10-11)

      Köszönöm, köszönjük Benda Ivánnak, hogy képeivel közel hozta nekünk a földi és mennyei Jeruzsálem világát, a valóságot és a látomást.                                            

Ternyák Csaba