GALÉRIA
English


ORSZÁGOK, KULTÚRÁK, TÖRTÉNELEM / Izrael, Szentföld, Palesztina / Jeruzsálem / Szentsír templom / Előcsarnok

 1

A Szentsír templom előcsarnokában lépcső vezet fel a Golgota kápolnába, előtérben a bebalzsamozás, más néven a megkenés köve. Jézust levették a keresztről, Arimatiai József ezen a kövön balzsamozta be Az emberek kezében égő fáklyák, gyertyák vannak. Egymásnak adják át az örömtüzet, az örömhírt, Jézus feltámadásáról. A Szentsír templom előcsarnokát az égő fáklyát és gyertyák világítják meg.         A bebalzsamozás kövét egy márványlap takarja el, fölötte lámpások vannak. Az előcsarnok kövezete legalább ezer éves. Hátérben a Három Mária kápolnában gyertya fénylik, A falon mozaik látható.
A Szentsír templom előcsarnokába beömlő napfényben a bebalzsamozás köve, felette a görög ortodox, a római katolikus, az örmény, a kopt, és Jakobita egyházak lámpása, háttér az örmény kápolna.      A templom előcsarnokában fejkendős arab keresztény iskolás lányok mennek Jézus sírjához. Mögöttük feljárat a Golgotához.
A Szentsír templom előcsarnoka, a bebalzsamozás köve mögött feljárati lépcső a Golgotára, a templom ajtaján beömlik a fény, a kövezet több száz éves, az emeleten a Golgota kápolna fénye látszik.

 1


Jeruzsálemben, a Golgotán épült fel a Szent Sír temlpom, melyet Kr.u. 335. szeptember 16-án avattak fel. Az építmény erdetiéből viszont az utókorra szinte semmi sem maradt; később az alaprajza nyújtott segítséget a rekonstrukcióban. Az átriummal bevezetett öthajós bazilikát az évszázadok folyamán számtalan pusztítás, rablás érte. Kr.u. 614-ben perzsák fosztották ki, Kr.u. 808-ban földrengés okozott az épületben károkat, kr.u. 1009-ben pedig Al-Hakim kalifa romboltatta le.


Kapcsolod tmakrk

Muszlim őrség helye
A bebalzsamozás köve
Ádám kápolnája
Szent Jakab kápolnája
Golgota.
Katholikon
A Három Mária kápolnája
Rotunda
Emeleti kápolnák, oltárok.
Jézus Krisztus sírja.
Kopt kápolna Jézus sírjánál
Jakobiták kápolnája. Szentsír templom.
Arimateai József sírja
Mária Magdolna oltára
Ferencesek temploma
Szűz Mária árkádja
Jézus börtöne
Longinus kápolna
Megfosztják ruháitól kápolna
Szent Ilona kápolnája
A meggyalázás kápolnája
Latin Szentély
A negyven vértanú kápolnája
Szent János és Mária| Magdolna kápolnája
Templomos lovagok kápolnája
A Szentsír templom udvara
de Bouillon kardja
A kereszt megtalálásának kápolnája.
Frank kápolna
Szent Ilona medence
A Katholikon mögötti árkád
Szent Mihály kápolna
Etióp kápolna a IX. stációnál.
Szikla kápolna