GALÉRIA




English


ORSZÁGOK, KULTÚRÁK, TÖRTÉNELEM / Izrael, Szentföld, Palesztina / Keresztények / Via Dolorosa , Kálvária, Fájdalom útja / Keresztút második állomása- II. stáció

36/14

 

A keresztút második állomása, II. stáció 



















<<
kápolnája Chapel of Flagellation A kolostort a ferences rend építette 1927- 1929 között, egy középkori templom romjain, két esemény emlékére.Ezen a  helyen ostorozták meg Jézust, majd nyomták a fejébe a töviskoronát. Az ablakok üvegfestményei: Pilátus mossa a kezét, Jézus megostorozása és megkoronázása a töviskoronával, Barabás öröme a szabadon bocsátása hírén. A szemben levő templom helyén kellett Jézusnak a vállára vennie a keresztet. 

Ecce Homo-boltív. Az ívvel összekötött két kőlap a római uralom Jeruzsáleme, Aelia Capitolina hármas diadalkapujának maradványa. A Via Dolorosa legismertebb látványossága
	A késő középkor keresztény hagyománya evangéliumi jelenet színhelyévé emelte. Eszerint itt mutatott Pilátus a töviskoronás Jézusra, mondván: „Ecce homo! – Íme az ember!”


















>>


Chapel of Flagellation. Az Ómarija mohamedán iskolával szemben található a Flagellatió Jézus megostorozásának kolostora, mellette a megostorozás kápolnája, az oltárt Pál apostolnak szentelték. A kápolna helyén ostorozták meg Jézust, majd nyomták a fejébe a töviskoronát. A kolostor udvar bal oldalán látható az Elitélés temploma. A templom helyén kellett Jézusnak a vállára vennie a keresztet. Az Ece Homo ív a római uralom megmaradt jelképe az Aelia Capitolina hármas diadalkapujának maradványa, A késő középkor keresztény hagyomány szerint, itt mutatott Pilátus a töviskoronás Jézusra, mondván: „Ecce homo! – Íme az ember!” , A Notre Dame de Sion-nővérek zárdájában -Sisters of Sion- látható az Ecce homo-boltív folytatása, az egykori diadalkapu oldalíve. A Sion –nővérek templomában a bíborpalástot , és töviskoronát viselő Jézus-szobor nádszálat tart a kezében – az ábrázolás a katonák gúnyolására utal: „üdvözlégy zsidók királya!” A zárda pincéjében a római katonák ostábla vonalakat karcoltak a padlóba. Az ostábla- sebes- a Közel-Keleten ma is nagy közkedveltségnek örvendő játék. . A keresztény hagyomány úgy tartja, hogy a római katonák itt sorsolták ki egymás között kockán Jézus ruháit.